Η παρούσα σελίδα καθώς και όσες περιέχονται σε αυτή, έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν σαν ένας οδηγός μεταδεδομένων για το Φωτόδεντρο. Στις σελίδες αυτές, μπορείτε να βρείτε:
Σκοπός αυτού του wiki είναι να αποτελέσει υποστηρικτικό εργαλείο για τους μετασχολιαστές που ανεβάζουν Μαθησιακά Αντικείμενα (ΜΑ), στο Φωτόδεντρο. Μέσα από την παρουσίαση του κάθε στοιχείου μεταδεδομένων, των τιμών του αλλά και των τρόπων συμπλήρωσης, οι μετασχολιαστές θα υποστηριχθούν για τον ευκολότερο μετασχολιασμό των ΜΑ.
Οι σύνδεσμοι που ακολουθούν, περιέχουν το υλικό που αναφέρθηκε παραπάνω. Επιλέξτε τον σύνδεσμο που αντιστοιχεί σε αυτό που ψάχνετε:
Στις ακόλουθες σελίδες, δεν περιγράφονται τα στοιχεία μεταδεδομένων τα οποία αν και μέρος του προφίλ μεταδεδομένων, συμπληρώνονται αυτόματα. Τέτοια πεδία περιλαμβάνουν το Αναγνωριστικό του κάθε ΜΑ, το μέγεθος του, κλπ. Επίσης, τα παραδείγματα που δίνονται για την σωστή και λάθος χρήση κάποιων στοιχείων μεταδεδομένων είναι εντελώς τυχαία και δεν προέρχονται από ΜΑ που βρίσκονται στο Φωτόδεντρο.
Το διεθνές πρότυπο μεταδεδομένων IEEE LOM επιλέχθηκε ως βάση για το Προφίλ Εφαρμογής Μεταδεδομένων του Φωτόδεντρου. Η συμβατότητα με τα διεθνή πρότυπα είναι απαίτηση ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των αποθετηρίων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Με το πρότυπο IEEE LOM σαν βάση, δημιουργήθηκαν αντίστοιχα Προφίλ Μεταδεδομένων για κάθε διαφορετικού τύπου συλλογή που φιλοξενείται στο Φωτόδεντρο. Αρχικά, έγινε ανάλυση αντικειμένων της συλλογής και προσδιορίστηκαν οι απαιτήσεις σε μεταδεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη θέματα χρήσης και αναζήτησης των αντικειμένων από τους χρήστες καθώς και θέματα πληρότητας της περιγραφής τους. Με βάση τις απαιτήσεις αυτές διαμορφώθηκε ανάλογα το Προφίλ Εφαρμογών Μεταδεδομένων για κάθε συλλογή.
Για τις συλλογές του Ψηφιακού Σχολείου, τα στοιχεία μεταδεδομένων με τα οποία περιγράφονται τα Μαθησιακά Αντικείμενα (ΜΑ) ομαδοποιήθηκαν στις παρακάτω κατηγορίες: