Σε αυτή τη σελίδα, θα βρείτε όλα τα στοιχεία μεταδεδομένων που χρησιμοποιούνται στο Φωτόδεντρο και τα οποία:
Για κάθε στοιχείο μεταδεδομένων, θα δοθεί είτε (α) ένα καλό και ένα κακό παράδειγμα της χρήσης του είτε (β) μια γενική οδηγία για τη χρήση του, στις περιπτώσεις που η χρήση παραδείγματος δεν ενδείκνυται.
Ο τίτλος αποδίδει σε λίγες λέξεις μία περιγραφή του μαθησιακού αντικειμένου (ΜΑ). Κάθε μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να έχει περισσότερους από έναν τίτλους.
Λάθος Τίτλοι:
Οι προηγούμενοι τίτλοι, θα μπορούσαν να είναι:
Πρέπει να αποφεύγουμε:
Πρόκειται για μία εκτενέστερη περιγραφή του μαθησιακού αντικειμένου. Η περιγραφή θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του μαθησιακού αντικειμένου και επιτρέπουν την αναζήτηση του.
Λάθος Περιγραφές:
Δύο μέρη που θα πρέπει κάθε περιγραφή να περιέχει είναι (α) μια σύντομη αντιπροσωπευτική περιγραφή του Μ.Α. και (β) ο διδακτικός σκοπός του Μ.Α. Όποιες άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του Μ.Α. μέσα στην τάξη, δε πρέπει να περιέχονται στο πεδίο της περιγραφής, αλλά στο πεδίο «Σημειώσεις για Διδακτική Αξιοποίηση».
Οι λέξεις-κλειδιά είναι λέξεις ή μικρές φράσεις ελεύθερου κειμένου που περιγράφουν και χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο του μαθησιακού αντικειμένου.
Λάθος Λέξεις Κλειδιά:
Οι προηγούμενες Λέξεις Κλειδιά, θα μπορούσαν να είναι:
Ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να δοθεί για τις λέξεις κλειδιά, θα ήταν για ένα ΜΑ με τίτλο «Παρουσίαση του Παρθενώνα». Σε αυτή την περίπτωση θα περίμενε κανείς στις λέξεις κλειδιά να βρει τις «ναός», «Αρχαία Ελλάδα», «Ζωφόρος», «Ικτίνος», «Καλλικράτης», «Αρχιτεκτονική». Γενικά, πρέπει η κάθε λέξη κλειδί (όπως δηλώνει και το όνομα) να είναι το πολύ δύο λέξεις. Δε προτείνεται η χρήση φράσεων με 3-4 λέξεις σαν λέξεις κλειδιά.
Το στοιχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί είτε η χρονική περίοδος είτε η γεωγραφική περιοχή που αφορά ή αναφέρεται το μαθησιακό αντικείμενο ή να προταθεί άλλου είδους εξειδίκευση.
Η χρονική εξειδίκευση θα πρέπει να χρησιμοποιείται ώστε να δειχθεί όσο το δυνατόν καθαρότερα, η χρονική συσχέτιση του ΜΑ. Προτείνεται η χρήση ετών, ή περιόδων ετών, ακόμα κι αν δοθεί κάποιος χαρακτηρισμός πιο ευρύς, όπως “Βυζαντινή Περίοδος”.
Λάθος τιμές σε ένα ΜΑ, θα ήταν:
Προσδιορίζει τους συντελεστές που συμμετείχαν και συνεισέφεραν στην ανάπτυξη του μαθησιακού αντικειμένου.
Στην Ομάδα Ανάπτυξης, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να προσθέσουμε όλα τα άτομα που είχαν συνεισφορά στη διαδικασία ανάπτυξης του ΜΑ. Σε περιπτώσεις παλαιών έργων όπου υπάρχει μια πρώτη ομάδα ανάπτυξης αλλά και μια επόμενη όπου μπορεί να έχει “επεξεργαστεί” το αντικείμενο, επιλέγουμε από τους αντίστοιχους ρόλους και αναφέρουμε τόσο την πρώτη ομάδα, όσο και τη δεύτερη.
Αφορά στην ταξινόμηση του μαθησιακού αντικειμένου ως προς το βαθμό που επιτρέπει ή προωθεί την αλληλεπίδραση του χρήστη με το μαθησιακό αντικείμενο.
Δε θα μπορούσε πχ. μια απλή εικόνα να είναι ενεργό/διαδραστικό ΜΑ, όπως και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι δε θα μπορούσε να είναι αφηγηματικό καθώς απαιτεί από το χρήστη ενεργή συμμετοχή και αλληλεπίδραση με αυτό.
Προσδιορίζει τον τύπο του μαθησιακού αντικειμένου με βάση την προτεινόμενη εκπαιδευτική του χρήση.
Λάθος τιμές σε ένα ΜΑ, θα ήταν:
Γενικά, θα πρέπει πάντα να επιλέγεται ο κυρίαρχος τύπος. Για παράδειγμα, ένα ΜΑ που είναι μια παρουσίαση, χαρακτηρίζεται ως τέτοια. Το να βάλουμε επίσης το χαρακτηρισμό εικόνα ή/και βίντεο, επειδή περιέχει μέσα της εικόνες και βίντεο, δεν είναι σωστό. Θα πρέπει μόνο οι εικόνες να χαρακτηρίζονται ως τέτοιες και τίποτα άλλο που μπορεί να τις περιέχει, καθώς με αυτό τον τρόπο αναζητήσεις με βάση τον τύπο “Εικόνα” θα φέρνουν λάθος/ανακριβή αποτελέσματα.
Το στοιχείο μεταδεδομένων προσδιορίζει ποιος είναι ο κύριος χρήστης ή ομάδα χρηστών για τους οποίους σχεδιάστηκε ή προτείνεται το μαθησιακό αντικείμενο.
Είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται ο Ρόλος Τελικού Χρήστη για να αποφεύγεται η σύγχυση μεταξύ ΜΑ που στοχεύουν στον καθηγητή και ΜΑ που στοχεύουν στους μαθητές. Ωστόσο, σε περιπτώσεις, μπορεί ένα ΜΑ να απευθύνεται και στους δυο ταυτόχρονα.
Το πεδίο χρησιμοποιείται για επιπλέον σημειώσεις (σε ελεύθερο κείμενο) σχετικά με την παιδαγωγική/διδακτική αξιοποίηση του μαθησιακού αντικειμένου.
Λάθος Σημειώσεις για Δ.Α.: Αυτό το ΜΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διδαχθεί το Πυθαγόρειο Θεώρημα με βάση τις ασκήσεις της σελίδας 79 του σχολικού βιβλίο Β' Γυμνασίου.
Σωστές Σημειώσεις για Δ.Α.: Οι μαθητές διερευνούν την παρουσίαση με στόχο να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Επιπρόσθετα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές να αξιοποιήσουν το σχετικό υλικό και να αναζητήσουν πληροφορίες και από άλλες πηγές, ώστε να δημιουργήσουν μια σχετική εργασία (π.χ. παρουσίαση) εμβαθύνοντας σε ειδικά θέματα της Ιστορίας των υπολογιστών.
Σε αυτό το πεδίο, περιμένουμε να δούμε σημειώσεις σχετικά με την πιθανή χρήση ενός ΜΑ στην τάξη που να είναι ταυτόχρονα, ανεξάρτητες από συγκεκριμένο βιβλίο ή άλλο σχετικό υλικό.
Στο πεδίο περιγράφεται με ελεύθερο κείμενο η άδεια χρήσης ή/και διάθεσης του μαθησιακού αντικειμένου.
Λάθος Περιγραφή Άδειας Χρήσης:
Σωστή Περιγραφή Άδειας Χρήσης:
Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το πεδίο να έχουμε ακριβή περιγραφή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης που ισχύουν για το ΜΑ. Η χρήση αδειών Creative Commons είναι προτιμητέα και λόγω της εξαπλωμένης χρήσης τους. Ωστόσο, η λεκτική περιγραφή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά για να αναφέρει λεπτομέρειες που δεν καλύπτονται από την άδεια.
Το συγκεκριμένο στοιχείο μεταδεδομένων περιέχει την περιγραφή σε ελεύθερο κείμενο άλλων ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του μαθησιακού αντικειμένου.
Σε αυτό το στοιχείο μεταδεδομένων, οι χρήστες θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι για όποιες άλλες τεχνικές απαιτήσεις υπάρχουν για τη χρήση/προβολή ενός ΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να περιγραφεί όλη η διαδικασία που απαιτείται ώστε πιθανά να εγκατασταθεί κάποιο επιπλέον λογισμικό ή να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Προσδιορίζει τον απαιτούμενο χρόνο αναπαραγωγής του μαθησιακού αντικειμένου και αφορά κυρίως μαθησιακά αντικείμενα όπως ήχο (αφήγηση ή μουσική), βίντεο, κινούμενη εικόνα (animation).
Είναι πολύ σημαντικό να μην συγχέεται η διάρκεια αυτή με την διάρκεια που είναι σχετική με το εκπαιδευτικό κομμάτι. Η διάρκεια αυτή αφορά μόνο στη διάρκεια συνεχούς αναπαραγωγής ενός ΜΑ. Δεν αφορά στο χρόνο που μπορεί ένας δάσκαλος να το χρησιμοποιήσει μέσα στην τάξη με βάση κάποιες σημειώσεις για Διδακτική Αξιοποίηση.