Ψηφιακό ΣχολείοΨηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο

Χώρος Τεκμηρίωσης

Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


ugc-manual-backend

ΣΕΛΙΔΕΣ

Εγχειρίδιο Χρήσης Χώρου Εργασίας για το Φωτόδεντρο/e-yliko Χρηστών

Σύνδεση στο Φωτόδεντρο/e-yliko Χρηστών

Προκειμένου ένας επισκέπτης του αποθετηρίου «Φωτόδεντρο/e-yliko χρηστών» να έχει το δικαίωμα δημοσίευσης ψηφιακού υλικού και ενεργής συμμετοχής στην κοινότητα του αποθετηρίου, θα πρέπει πρώτα να συνδεθεί σε αυτό σαν πιστοποιημένο μέλος.

Σε πρώτη φάση, μέλη του αποθετηρίου μπορούν να γίνουν οι εκπαιδευτικοί Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων) που είναι κάτοχοι λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).

Μπορείτε να συνδεθείτε στο Φωτόδεντρο/e-yliko Χρηστών, εισάγοντας τα στοιχεία εισόδου, ΕΔΩ

Στην πορεία λειτουργίας του αποθετηρίου, θα δοθεί η δυνατότητα και σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με εκπαιδευτικό έργο και εμπειρία στην παραγωγή εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού, που θα είναι κάτοχοι λογαριασμού οποιουδήποτε ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Επιπλέον, άτομα με διδακτική εμπειρία και εκπαιδευτικό έργο που δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη της κοινότητας, εφόσον προηγηθεί σύσταση για το άτομό τους από δύο πιστοποιημένους χρήστες - Εκπαιδευτικούς του αποθετηρίου.

Χώρος Εργασίας Χρήστη

Όταν ο χρήστης συνδέεται στον προσωπικό του χώρο εργασίας, βλέπει την παρακάτω εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, έχει στη διάθεση του μια λίστα με (α) τα αντικείμενα που έχει δημοσιεύσει, (β) τα αντικείμενα που είναι υπό δημοσίευση, (γ) τις αξιολογήσεις που έχει δώσει για άλλα αντικείμενα και (δ) τα σχόλια που έχει κάνει για άλλα αντικείμενα.

Επίσης, του δίνεται η επιλογή να επεξεργαστεί το προφίλ του, προσθέτοντας στοιχεία για τον εαυτό του, ενώ του δίνεται και η δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα δημοσίευση Μαθησιακού Αντικειμένου. Στις επόμενες παραγράφους περιγράφονται αυτές οι δύο διαδικασίες.

Επεξεργασία Προφίλ Χρήστη

Επιλέγοντας “Επεξεργασία Προφίλ”, ο χρήστης μεταφέρεται στην επόμενη οθόνη, όπου μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες του προφίλ του. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που μπορεί να εισάγει, περιλαμβάνουν τα πεδία “Σπουδές”, “Εργασιακή Εμπειρία”, “Έργα”, “Ενδιαφέροντα”, “Δημοσιεύσεις” και “Γνώσεις & Δεξιότητες”.

Στην εικόνα στη συνέχεια, φαίνεται η περιοχή που δείχνει την εργασιακή εμπειρία του χρήστη. Πατώντας το εικονίδιο με το μολύβι στα δεξιά, ο χρήστης μπορεί να επεξεργαστεί την αντίστοιχη καταχώρηση. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με το μάτι, ο χρήστης επιλέγει αν θα εμφανίζεται η αντίστοιχη κατηγορία στο προφίλ του.

Το τμήμα που αναφέρει τις σπουδές του χρήστη, αποτελείται από ελεύθερο κείμενο και η εικόνα στη συνέχεια, δείχνει τις δυνατότητες που έχει ο χρήστης να επεξεργαστεί τα προσωπικά του στοιχεία, έχοντας την επιλογή και μιας βασικής μορφοποίησης του κειμένου.

Υποβολή νέου Μαθησιακού Αντικειμένου

Από την αρχική οθόνη του χρήστη, επιλέγοντας “Νέο Αντικείμενο”, ο χρήστης μεταφέρεται στη σελίδα που φαίνεται παρακάτω, ώστε να αναρτήσει, μετασχολιάσει και δημοσιεύσει το νέο Μαθησιακό Αντικείμενο.

Στη λίστα που ακολουθεί, παρατίθενται τα βήματα που ο χρήστης πρέπει να ολοκληρώσει για να δημοσιεύσει ένα Μαθησιακό Αντικείμενο.

  1. Επιλογή Μαθησιακού Αντικειμένου και μεταφόρτωση του
  2. Προσθήκη αρχείου προεπισκόπησης (όπου αυτό είναι απαραίτητο)
  3. Προσθήκη μεταδεδομένων για το Μαθησιακό Αντικείμενο
  4. Ορισμός πνευματικών δικαιωμάτων για το Μαθησιακό Αντικείμενο
  5. Επισκόπηση πληροφοριών και δημοσίευση του Μαθησιακού Αντικειμένου

Για μια αναλυτική περιγραφή όλων των βημάτων, ακολουθήστε το σύνδεσμο για τον Αναλυτικό Οδηγό Υποβολής Μαθησιακών Αντικειμένων.

Κάθε Μαθησιακό Αντικείμενο που δημοσιεύεται από χρήστη του Φωτόδεντρου/e-yliko Χρηστών, δημοσιεύεται άμεσα με την ένδειξη “Μη ελεγμένο” έως ότου ελεγχθεί με βάση τους όρους της ενότητας 2.0 “Δημοσίευση Περιεχομένου” της Πολιτικής Αποδεκτής Χρήσης του Αποθετηρίου.

Αποδημοσίευση Μαθησιακών Αντικειμένων του Χρήστη

Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης θέλει να αποσύρει ένα Μαθησιακό Αντικείμενο που έχει δημιουργήσει για να το επεξεργαστεί, το μόνο που έχει να κάνει, είναι να ανοίξει τη σελίδα του αντικειμένου και να επιλέξει το αντίστοιχο εικονίδιο που φαίνεται στη συνέχεια.

Επιλέγοντας το εικονίδιο στα δεξιά της λέξης (μολύβι), το σύστημα ζητάει την επιβεβαίωση της αποδημοσίευσης του αντικειμένου. Με την επιβεβαίωση από το χρήστη, το αντικείμενο επιστρέφει στη λίστα του χρήστη με τις “Ημιτελείς Αναρτήσεις” που είδαμε σε προηγούμενη παράγραφο της σελίδας.

Αξιολόγηση Μαθησιακού Αντικειμένου

Ο χρήστης, έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει αντικείμενα που είναι δημοσιευμένα στο Φωτόδεντρο/e-yliko Χρηστών. Όντας συνδεδεμένος με τα στοιχεία του, επιλέγει στη σελίδα του ΜΑ που τον/την ενδιαφέρει να αξιολογήσει, το εικονίδιο με σύμβολο το αστέρι, όπως φαίνεται και στην εικόνα στη συνέχεια.

Το σύστημα εμφανίζει αναδυόμενο παράθυρο, όπου με το σύστημα των αστεριών, ο χρήστης μπορεί να δώσει την εκτίμηση του για το ΜΑ, με βάση τις διαστάσεις:

  1. Ποιότητα Περιεχομένου
  2. Ευκολία στη Χρήση
  3. Αποτελεσματικότητα

Η κλίμακα αποτελείται από 1 μέχρι και 5 αστέρια, με τις αντίστοιχες ερμηνείες (1=κακό, 2=ανεπαρκές, 3=καλό, 4=προτεινόμενο, 5=εξαιρετικό). Για κάθε αντικείμενο που έχει αξιολογηθεί τουλάχιστον μια φορά, οι αξιολογήσεις του, εμφανίζονται μέσα στην καρτέλα μεταδεδομένων του, όπου αναφέρεται και το πλήθος των αξιολογήσεων που το αντικείμενο έχει λάβει.

Σχολιασμός Μαθησιακού Αντικειμένου

Επιπρόσθετα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια περισσότερο πλήρη κριτική για ένα αντικείμενο, προσθέτοντας συγκεκριμένα σχόλια με τη χρήση ελεύθερου κειμένου. Επιλέγοντας το μεσαίο εικονίδιο όπως φαίνεται και στην εικόνα στη συνέχεια, ο χρήστης μπορεί (αφού συνδεθεί αν δεν είναι ήδη συνδεδεμένος) να προσφέρει τα σχόλια του για το αντικείμενο.

Σκοπός του σχολιασμού είναι η ανταλλαγή απόψεων πάνω στα μαθησιακά αντικείμενα ή στη χρήση τους. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η διάδοση και αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου στην εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η με οποιονδήποτε τρόπο προσπάθεια επιβολής προσωπικών απόψεων, προσβολής προσωπικοτήτων και/ή ανάδειξης συγκεκριμένων δημιουργών/έργων.

Επιπλέον, αν κάποιος χρήστης κρίνει ότι ένα σχόλιο χρήστη είναι εκτός θέματος, ανάρμοστο, εριστικό, υβριστικό, προσβλητικό ή παραβαίνει τους όρους και την Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης του αποθετηρίου έχει υποχρέωση να το αναφέρει ως ακατάλληλο μέσω της επιλογής του κουμπιού «Αναφορά ως ακατάλληλο».

Αναφορά Μαθησιακού Αντικειμένου

Τέλος, οι χρήστες του Φωτόδεντρου/e-yliko Χρηστών, έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν κάποιο Μαθησιακό Αντικείμενο που θεωρούν ότι δε συμμορφώνεται με όσα αναγράφονται στους όρους και την Πολιτική Αποδεκτής Χρήσης του αποθετηρίου. Δεν αποτελεί λόγο αναφοράς ενός αντικειμένου η υποκειμενική αξιολόγηση της ποιότητας του περιεχομένου του, της παιδαγωγικής προσέγγισης ή του μετασχολιασμού του. Για να αναφέρει ένας χρήστης κάποιο αντικείμενο ως ακατάλληλο, πρέπει να επιλέξει το εικονίδιο με τη σημαία που απεικονίζεται στη συνέχεια.

Εν συνεχεία, το σύστημα εμφανίζει ένα παράθυρο διαλόγου το οποίο ρωτά το χρήστη για ποιο λόγο θέλει να αναφέρει το αντικείμενο, ενώ του δίνεται επαρκής χώρος για να επεξηγήσει το λόγο της αναφοράς. Αν υπάρξουν δύο αρνητικές επισημάνσεις («Αναφορά ως ακατάλληλο») για ένα Μαθησιακό Αντικείμενο, αυτό αποδημοσιεύεται και ενημερώνονται σχετικά τόσο οι διαχειριστές του αποθετηρίου όσο και ο δημιουργός-καταθέτης.


Άλλες Σελίδες Ενδιαφέροντος

ugc-manual-backend.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2015/03/23 17:18 από palavitsinis